Loopafstanden

De 32 van Kampen
De 32 van Kampen wordt bewust ongeveer drie tot vier weken vóór de marathon van Rotterdam georganiseerd. Alle deelnemers van een marathon (Rotterdam, Utrecht, Enschede) zitten dan in de laatste fase van hun voorbereiding. In Kampen wordt daarom op zaterdag 23 maart 2013 alweer voor de 8e maal een goede en mooie voorbereidingsloop gehouden van 32 kilometer. Een ideale afstand, want als je er nog eens 10 kilometer bij doet, heb je de marathonafstand te pakken. Ook op tal van andere punten staat deze voorbereidingsloop in het teken van Rotterdam: dezelfde starttijd, elke 5 kilometer een verzorgingspost, de banaan op 25 kilometer en hoogteverschillen net zoals de Erasmusbrug In Rotterdam. Wie heeft niet de droom om ooit nog eens een echte marathon te lopen? De 32 van Kampen is een prachtige tussenafstand. Je kunt door het meelopen van deze afstand bovendien de sfeer proeven van hoe het is om tussen de deelnemers mee te lopen die meedoen aan een echte marathon. En wie weet geeft dit net het laatste zetje in je rug om zelf ook voor een echte marathon te gaan trainen.

De Halve Marathon van Kampen
Als tweede afstand wordt een halve marathon gelopen. Voor veel lopers is 21,1 kilometer een erg populaire afstand. Het parcours loopt parallel aan het parcours van de 32 van Kampen.

De 10 van Kampen
De 10 kilometer (werkelijke afstand 10,4 kilometer) is voor veel lopers een mooie uitdaging of als tussenstap op weg naar een toekomstige, langere afstand.

De 5 van Kampen
Om ook het legioen net beginnende lopers de gelegenheid te geven de sfeer te proeven van een echt loopevenement, wordt ook de 5 kilometer aangeboden. De afstand wordt over twee ronden gelopen zodat meegekomen fans de lopers op de atletiekbaan van Isala 3x kunnen aanmoedigen: bij de start, de doorkomst na één ronde en bij de finish.

Parcours informatie algemeen

Het afwisselende parcours van de vier afstanden gaat over verharde wegen en (fiets-)paden en voert door de omgeving van de oude Hanzestad Kampen. Start en finish zijn op de atletiekbaan van AV Isala '96. Na 4 kilometer wordt het hoogteverschil van de Erasmusbrug van de ‘Rotterdam Marathon’ nagebootst in de vorm van de brug bij Roggebotsluis. Onderweg kunnen de lopers genieten van de water- en bosrijke omgeving van Kampen en bij sterke wind worden de hele stukken lekker beschut door het bos gelopen. Alle kilometerpunten worden onderweg aangegeven en er staan digitale klokken bij de finish.

De routes overlappen elkaar zoveel mogelijk om het publiek de gelegenheid te geven zoveel mogelijk lopers voorbij te zien komen. Op bepaalde punten is het zelfs mogelijk de lopers van de halve marathon en de 32 kilometer meer dan eens langs te zien komen.

Op de volgende tabbladen wordt per afstand de route gedetailleerd beschreven en zijn PDF kaartjes beschikbaar om af te drukken. Lees de tabbladen opeenvolgend door omdat de route van de 10 kilometer overlapt met de halve marathonroute en die overlapt weer met de route van de 32 kilometer.

Parcours 5 kilometer

Parcours informatie 5 km

Het parcours van de 5 kilometer bestaat uit 2 ronden van 2.5 kilometer. Dit maakt het voor beginnende lopers aantrekkelijk om aangemoedigd te worden omdat men 2x het publiek op de baan passeert. Klik op het kaartje voor een vergrote weergave van het parcours. Het parcours voert langs de zogenaamde "Witte bruggetjes allee".

Parcours 5 km

10 kilometer-, halve marathon- en 32 kilometerlopers lezen op het volgende tabblad verder

Parcours 10 kilometer

Parcours informatie 10,4 km

De start zal voor alle afstanden plaatsvinden op de atletiekbaan van AV Isala ’96. Na 300 meter op het kunststof te hebben gelopen verlaten de deelnemers de kunststofbaan via het hek en lopen vervolgens de Flevoweg op richting de rotonde. Men kan over een lengte van 1000 meter de volledige breedte van de Flevoweg gebruiken zodat niemand een ander hoeft te hinderen. Voorfietsers zullen de snelste lopers begeleiden. Het risico van verkeerd lopen is dus uitgesloten.

klik op het kaartje hieronder voor een vergrote weergave ervan.

De 10 van Kampen

Bij de rotonde volg je het fietspad aan de rechterzijde van de Flevoweg en wordt koers gezet naar de brug over de Roggebotsluis. Deze brug is een look-a-like van de echte Erasmusbrug (ook bij de marathon van Rotterdam zit de brug een paar kilometer na de start in het parcours en later nóg een keer). Na Roggebotsluis ga je rechtsaf de Vossemeerdijk op die je na 600 meter alweer verlaat door linksaf het bos in te gaan. Even later wordt de elektronische klok bij het 5 kilometerpunt bereikt voor de eerste tussentijden. Hier staat ook de 1e verzorgingspost met energiedrank, water en warme thee. Hier wordt het ook opletten geblazen omdat de 10 kilometerlopers vanaf dit punt de eigen route moeten volgen. De halve marathonlopers en de 32 kilometerlopers trekken nog tot 15 kilometer gezamenlijk op. De splitsing van de lopersgroep wordt nauwgezet door vrijwilligers in goede banen geleidt omdat die aan je startnummer kunnen zien welke afstand je loopt. Het is dus van groot belang dat je het startnummer goed zichtbaar draagt op de voorgeschreven plek en dat is op je borst. Startnummers die beginnen met een 1 gelden voor de 10 kilometerlopers, die met een 2 voor de 21.1 kilometerlopers en die met een 3 voor de 32 kilometer lopers. De splitsing van de lopersgroep kan dus in principe niet fout gaan. Maar toch: ‘koppie erbij’ en houd ook zelf de aanwijzigingen van de vrijwilligers en de aanwijzigingen op de borden in de gaten.

Halve marathonlopers en 32 kilometer lopers lezen op het volgende tabblad verder

Alleen voor de 10 kilometerlopers:

Na de splitsing van de lopersgroep ga je als 10 kilometerloper linksaf het bos weer uit richting de Hanzeweg. Je bent op dit moment ruim over de helft van de 10 kilometer en gaat weer richting de brug bij Roggebotsluis. Daar aangekomen volg je dezelfde route terug naar de atletiekbaan. Met een beetje geluk heb je een noordwestenwind (de meest voorkomende windrichting in Nederland) in de rug en loop je de laatste kilometers ontspannen terug. Bij de baan aangekomen loop je linksaf het hek door en dan wacht na 200 meter de finish en de beloning in de vorm van een banaan. Moe maar voldaan kun je je gaan douchen in 1 van de 6 kleedkamers en daarna bijpraten in de kantine.

Parcours Halve Marathon

Parcours informatie Halve Marathon

Na de afsplitsing van de 10 kilometerlopers, trekken de halve marathon- en 32 kilometerlopers gezamenlijk op tot ongeveer kilometerbordje 15. Je loopt na het AZC rechtsaf en gaat na ongeveer 150 meter direct weer linksaf. Je volgt het goed geasfalteerde fietspad dwars door het Roggebotsebos totdat je, na ongeveer 10 kilometer de tweede verzorgingspost met de bekende verfrissende of warme dranken, bereikt.

Klik op het kaartje hieronder voor een vergrote weergave ervan.

De Halve van Kampen !

Na deze post gaat de volledige lopersgroep linksaf de Roggebotweg op naar de Hanzeweg. Daar aangekomen loop je linksaf weer richting Roggebotsluis. Vóór het AZC gaat de hele groep weer linksaf het bos in waar je al snel een bekend punt tegenkomt: het eerste (nu het derde) verzorgingspunt en de elektronische klok. Je bent nu op ongeveer 15 kilometer. Na het verzorgingspunt loop je rechtdoor waar je na 150 meter weer een splitsingspunt tegenkomt. Dus ook hier: ‘koppie erbij’. Let goed op de aanwijzingen op de borden en die van de vrijwilligers. Als 32 kilometerloper ga je linksaf.

32 kilometer lopers gaan hier verder.

Alleen voor de halve marathonlopers:

De halve marathonlopers gaan rechtdoor en lopen tot het keerpunt op enkele honderden meters. Je loopt nu terug naar de verzorgingspost. Ga hier linksaf. De rest van de route is bekend terrein omdat dit gedeelte gelijk is aan de eerste 5 kilometer. Je loopt dus via de Vossemeerdijk naar de rotonde bij Roggebotsluis. Nog minder dan 4 kilometer te gaan ! Ga linksaf de Flevoweg op. Na twee kilometer volgt de laatste verzorgingspost en dan nog even aanzetten voor het laatste stuk. Het hek naar de atletiekbaan volgt al snel, nog 200 meter en dan zijn daar de beloningen: de finish, de banaan en de warme douche.

Parcours 32 kilometer

Parcours informatie 32 kilometer

Na de afsplitsing van de halve marathonlopers ga je als 32 kilometerloper weer het geasfalteerde fietspad op dat je al kent. Klik op het kaartje hieronder voor een vergrote weergave ervan.

De 32 Van Kampen

Bij de vierde verzorgingspost aangekomen (dezelfde als de tweede) loop je eerst nog een lus om dan vervolgens rechtdoor te gaan in plaats van linksaf. Na 100 meter ga je rechtsaf en je loopt langs de rand van het bos richting het halve marathonpunt waar je je tussentijd op de elektronische klok kunt aflezen. Nu komt de Vossemeerdijk in zicht. Hier aangekomen wachten de prachtige uitzichten over het Vossemeer. Het riet, de vogels en het water zijn een welkome afleiding van de 6 kilometer lange dijk. Geniet ervan ! Als de wind uit de noordwesthoek waait, en daar hopen we op, dan vliegt je over het perfect geasfalteerde fietspad op de Vossemeerdijk richting de Roggebotsluis. Maar het kan ook tegenzitten ….. en dan wordt het afzien ! Halverwege de dijk, op 25 kilometer, staat de vijfde verzorgingspost die zomaar als een oase in de woestijn kan opdoemen om vocht bij te tanken zodat je de laatste kilometers ook nog kunt volhouden. Bij Roggebotsluis aangekomen ga je linksaf de Flevoweg op richting Kampen. Op ongeveer 30 kilometer staat de zesde en laatste verzorgingspost. De verzorgers zullen je enthousiast aanmoedigen en de laatste beker koude of warme drank aanbieden. Vol goede moed zet je de eindsprint in naar de atletiekbaan. Bij het hek aangekomen is het nog maar 200 meter. Aangemoedigd door de toeschouwers wordt je de laatste 200 meter richting de finish ‘gedragen’. En dan is het alweer voorbij !

Sponsoren